Alimentari cu energie electrica din surse regenerabile
In momentul in care vine vorba despre alimentari cu energie electrica, aceasta poate sa provina si din surse regenerabile. Inainte de a discuta detalii despre acest tip de energie electrica, trebuie sa precizam cateva detalii despre importanta acesteia.
Asadar, precizam faptul ca suntem dependenti de energia electrica in viata de zi cu zi, iar aceasta nu este o exagerare. Folosim energie electrica pentru iluminatul din casa si de afara, pentru functionarea aparatelor electrice, electronice si electrocasnice.
Este folosita energia electrica si in cladiri comerciale, publice, administrative sau industriale. Toate activitatile si toate operatiunile care se desfasoara la locurile de munca si nu numai, depind de energia electrica. Fie ca ne place sa recunoastem acest lucru sau nu, suntem dependenti de energia electrica.
Informatii despre alimentari cu energie electrica din surse regenerabile
Energia regenerabila este energia derivata din surse naturale care sunt reinnoite la o rata mai mare decat sunt consumate. Lumina soarelui si vantul, de exemplu, sunt astfel de surse care sunt in mod constant reaprovizionate.
Sursele de energie regenerabila sunt numeroase si peste tot in jurul nostru. Iata cateva surse comune de energie regenerabila:
1. Energie solara
Cand ne gandim la alimentari cu energie electrica din surse regenerabile, putem aduce in discutie energia solara. Energia solara este cea mai abundenta dintre toate resursele energetice si poate fi folosita chiar si pe vreme innorata.
Rata cu care energia solara este interceptata de Pamant este de aproximativ 10.000 de ori mai mare decat rata cu care omenirea consuma energie.
Tehnologiile solare pot furniza caldura, racire, iluminare naturala, electricitate si combustibili pentru o serie de aplicatii. Tehnologiile solare convertesc lumina solara in energie electrica fie prin panouri fotovoltaice, fie prin oglinzi care concentreaza radiatia solara.
Desi nu toate tarile sunt dotate in mod egal cu energie solara, o contributie semnificativa la mixul energetic din energia solara directa este posibila pentru fiecare tara.
Costul de fabricatie a panourilor solare a scazut dramatic in ultimul deceniu, facandu-le nu numai accesibile, dar si adesea cea mai ieftina forma de electricitate.
Panourile solare au o durata de viata de aproximativ 30 de ani si vin intr-o varietate de nuante, in functie de tipul de material utilizat in fabricatie.
2. Energie eoliana
De asemenea, cand vine vorba despre alimentari cu energie electrica din surse regenerabile ne putem gandi si la energia eoliana. Energia eoliana valorifica energia cinetica a aerului in miscare prin utilizarea turbinelor eoliene mari situate pe uscat (onshore) sau in apa marina sau dulce (offshore).
Energia eoliana a fost folosita de milenii, dar tehnologiile de energie eoliana onshore si offshore au evoluat in ultimii ani pentru a maximiza energia electrica produsa – cu turbine mai inalte si diametre mai mari ale rotorului.
Desi vitezele medii ale vantului variaza considerabil in functie de locatie, potentialul tehnic al energiei eoliene la nivel mondial depaseste productia globala de electricitate si exista un potential amplu in majoritatea regiunilor lumii pentru a permite implementarea semnificativa a energiei eoliene.
3. Energie geotermala
Nu in ultimul rand, cand vine vorba despre alimentari cu energie electrica ne putem gandi si la energia geotermala. Energia geotermala utilizeaza energia termica accesibila din interiorul Pamantului. Caldura este extrasa din rezervoare geotermale folosind puturi sau alte mijloace.
Rezervoarele care sunt in mod natural suficient de calde si permeabile sunt numite rezervoare hidrotermale, in timp ce rezervoarele care sunt suficient de fierbinti, dar care sunt imbunatatite cu stimulare hidraulica sunt numite sisteme geotermale imbunatatite.
Odata ajuns la suprafata, fluidele de diferite temperaturi pot fi folosite pentru a genera electricitate. Tehnologia de generare a energiei electrice din rezervoare hidrotermale este matura si fiabila si functioneaza de mai bine de 100 de ani.